Ny Graviditet


I hver graviditet har en kvinnelig bærer 50 prosent sannsynlighet for å gi fra seg et egg med syndromet. Sannsynligheten for om det blir en fullmutant eller en bærer er knyttet til antallet CGG-repetisjoner hos kvinnen.

Kvinnelige bærere av syndromet står ovenfor flere vanskelige valg. Vi anbefaler alle å snakke med sine fortrolige og gjerne ta kontakt med lege, psykolog eller genetisk avdeling. På Frambu har de også dyktige fagpersoner en kan kontakte. Likeledes kan vi i foreningen videreformidle kontakt til flere kvinnelige bærere som selv har stått ovenfor disse utfordringene. Dersom en kvinnelig bærer ønsker seg barn har hun i hovedsak tre alternativer, normal graviditet, adopsjon eller preimplantasjon. 

Normal graviditet

Muligheten for tidlig overgangsalder er stor og bør selvfølgelig tas med i graviditetsplanleggingen. Dersom en ønsker det, kan fosteret undersøkes for Fragilt X-syndrom ved en morkakeprøve eller en fostervannsprøve. 

Preimplantasjon

Preimplantasjon går ut på å ta ut egg, befrukte dem og deretter teste embryoene for Fragilt X-syndrom. Friske embryoer blir satt inn i livmoren og graviditeten kan følge normal utvikling. Du kan lese mer om preimplantasjonteknikk her. 

Adopsjon

Her følger en rekke opplysninger vedrørende adopsjon.